home

verzamelwoede te wijten aan weinig buigzame brein

artikel @www.express.be dd 9 januari 2013

Mensen die aan een verzamelwoede lijden, blijken een brein te hebben dat zich onvoldoende flexibel kan opstellen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Curtin University. De Australische onderzoekers stelden vast dat compulsieve verzamelaars het onder meer moeilijk hebben om bij keuzemogelijkheden beslissingen te nemen. De wetenschappers waarschuwen dat de resultaten van de studie dan ook laten uitschijnen dat het behandelen van de slachtoffers veel complexer lijkt dan tot nu toe wordt aangenomen. Bovendien zien de meeste compulsieve verzamelaars hun gedrag ook niet als een echt probleem.

"Voor de meeste mensen is het onbegrijpelijk waarom iemand zijn woning zou volproppen met een gigantische verzameling nutteloze goederen," merkt onderzoeker Clare Rees, psycholoog aan de Curtin University, op. "Sommige compulsieve verzamelaars zijn failliet gegaan aan de huurgelden die voor opslagruimtes dienden te worden betaald en anderen hebben hun radeloze partner in de richting van een echtscheiding geduwd. Het probleem lijkt echter te wijten zijn aan een chronisch gebrek aan flexibiliteit. Compulsieve verzamelaars blijken bij tests op mentale flexibiliteit lager te scoren dan de gemiddelde bevolking."

"Compulsieve verzamelaars slagen er niet in om bij keuzemogelijkheden een knoop door te hakken," zeggen de onderzoekers nog. "Dat heeft uiteindelijk tot gevolg dat goederen eindeloos worden bijgehouden. Uit het onderzoek bleek dat compulsieve verzamelaars het moeilijk hadden om voorwerpen te rangschikken en zich op hun taak te focussen. Dit geeft aan dat de aanpak van het probleem veel complexer lijkt te zijn dan de slachtoffers aan te leren dingen weg te gooien. Compulsieve verzamelaars zullen moeten worden geholpen om bepaalde aspecten van hun cognitieve capaciteiten te veranderen of te trainen. Maar eerst moeten ze kunnen aanvaarden dat er iets verkeerd is met hun gedrag." (MH)

NB: De pagina waar ik dit artikel vond wordt vandaag de dag (13 mei 2017) helaas niet meer gevonden :( :
http://www.express.be/articles/nl/sciences/verzamelwoede-te-wijten-aan-weinig-buigzame-brein/184102.htm

home