home

HELP, mijn schoonmoeder is een hoarder

4 oktober 2011

alt tekst

Hieronder een vraag van een schoondochter en mijn reactie daarop

Geachte mevrouw Overweg,

In mijn zoektocht naar informatie over Hoarding kwam ik via via op uw site terecht. Vandaag is bekend geworden dat mijn schoonmoeder waarschijnlijk zeer binnenkort kan verhuizen naar een seniorenwoning. Op zich heel fijn, maar het probleem is dat mijn schoonmoeder ontzettend verzameld, niets mag weg! Ik denk zelf aan hoarding maar ben geen expert. Ze kan zich geen professional organizer veroorloven en wil geen hulp. De verhuizing zal op mijn schouders terecht komen. Heeft u misschien tips voor mij hoe ik dit kan aanpakken (zonder haar boos te maken omdat ik dingen weg moet gooien)? Of weet u misschien websites/instanties waar ik terecht kan voor meer informatie?

Met vriendelijke groet,

Schoondochter


Hoi …..,

Fijn dat jij je ten behoeve van je schoonmoeder aan het oriënteren bent! Als ze hoarder is (dwangmatig niet kunnen loslaten), dan mag jíj eigenlijk niets weggooien…… Het hele traject vergt dus heel veel geduld en respect. Het enige wat je kunt doen is haar in haar tempo (!) verantwoordelijk maken voor wat er mee gaat….. Als dat echt niet kan, dan kun je zelfs overwegen om haar niet te laten verhuizen….. Ik snap de impact en de welhaast onmogelijkheid, maar helaas wordt de ernst van hoarding nog erg onderschat….

Ik zou op tijd beginnen en haar meenemen in jouw gedachtegang. Ze moet zich gaan realiseren dat het alternatief zou kunnen zijn dat ze om reden van al die spullen niet verhuist tenzij… en dat dat tenzij geheel bij haar ligt…. Je kunt kijken aan de hand van Motivational Interviewing (google!) welke gedachten ze heeft waardoor ze niet kan loslaten cq geen keuzes kan/ durft te nemen. Om mensen zo ver te krijgen dat het weer leefbaar wordt om zich heen, is vaak een cognitief gedragstherapietraject nodig en dit kost heel veel tijd en focus. Mensen moeten zich realiseren dat het belang van het afleren opweegt tegen de veiligheid van al die spullen. En het vergt dan een behoorlijke commitment om zo’n traject te doorlopen….

Ik weet niet waar je woont, maar in Amsterdam en in Utrecht (Altrecht) zijn er wel behandelpoli, waar je je nader kunt laten informeren als ze gaat inzien dat het kiezen is….. (én –liefst- dat ze uiteindelijk ook voelt dat ze beter af met minder spullen: Let wel: hoarding valt wel te verminderen, maar echt afleren is meestal niet haalbaar!)

Heel veel succes, geduld, mededogen, sterkte én plezier! gewenst!

Manita

PS Tenslotte nog een boektip als de Engelse taal je niet weerhoudt: buried treasures van oa Randy Frost

PS II Ik neem graag aan dat je er geen bezwaar tegen hebt dat ik jouw vraag en mijn antwoord geanonimiseerd op mijn site plaats, zodat anderen er ook wat aan hebben!

home