home

Geef hoarders geen spullen!!!!!!!

12 februari 2012

alt tekst

Vrijdag had ik weer spullen klaarstaan. Ik had in mijn huis weer wat opgeruimd en bewaar de overtollige nog wel bruikbare spullen voor een echtpaar voor wie ik dat dan klaarzet.

Als zij het niet willen, breng ik het hier naar de kringloopwinkel de Pelgrimshoeve. Omdat zij het meestal wel meenemen hoeft dat eigenlijk nooit. Nu stond ik door een samenloop van omstandigheden mee te kijken hoe ze overlegden wat ze wel of niet wilden aannemen. En pas op dat moment begreep ik weer iets. In hun geval was zij het die alles wilde accepteren. Hij stak er ten opzichte van sommige dingen die het meest waardeloos waren een stokje voor. Ze waren dan even in een discussie verwikkeld, maar leken er goed uit te komen. Toen ik met hem meeliep om wat spullen in zijn auto te doen gaf hij aan dat zij inderdaad alles wel wilde hebben -ook omdat ze altijd wel iemand wist aan wie ze het kon geven-, maar dat hij een hekel had aan troep. En toen viel het kwartje: Hoe vaak ik bij hoarders, de overmatige verzamelaars, de verzamelzuchtigen, niet meemaak dat ze veel hebben ‘gekregen’. Natuurlijk, mensen weten vaak feilloos wie hun afgedankte spullen wil hebben. En mensen geven liever iets weg dan dat ze het weggooien. Het is ook makkelijk: je hoeft niet zelf voor het afvoeren zorg te dragen en het idee dat je de ander er een plezier mee doet geeft een goed gevoel…..

MAAR je biedt iemand die gestopt is met drinken toch ook geen alcohol aan!!! Je moet de kat niet op het spek binden….

Ik ga zelf ook aan de slag met dit nieuwe inzicht en vraag ook aan jou: Als je weet dat iemand (al te) veel spullen in zijn of haar huis heeft, breng diegene dan niet in de verleiding om van jou spullen aan te nemen: Bied niets aan! Vraag het niet. Laat het niet zien. Vertel niet dat je iets niet meer nodig hebt of niet meer wil. Zorg dat je er een andere bestemming voor vindt, maar zadel degene er niet mee op die er ook strakjes niet of heel moeilijk weer van af komt: Want iets je huis binnenhalen is makkelijk (zeker als je een natuurlijke verzamelbehoefte hebt), maar er weer afkomen is een heel ander verhaal!

Kortom: geef hoarders geen spullen!!!!

home