home

Vergis je niet door de aankoopprijs!!

Manita Overweg - 13 augustus 2012

Shopaholic

De nieuwe eigenaren van een camper uit 1900, mijn oom met zijn ‘koopje’: een motorboot van 10.000 euro, een koopverslaafde hoarder die zich weer niet heeft kunnen bedwingen, en de meneer met de sterk vermagerde hond uit Wezep uit het AD-artikel van 7 augustus jl.: ‘Een leuke hond kost net zoveel als ’n mooie auto’. Ik vraag me af: hebben ze zich (voldoende) gerealiseerd dat het niet alleen de aankoopprijs is die je betaalt? Wat kost de aankoop van iets nieuws of tweedehands je nog meer?

Punt één: ruimte Bijna alles wat je koopt moet een vast en goed plekje hebben. Meestal heel fysiek, soms alleen qua focus. En als je iets vervangt, bijv. een nieuw bed, betrek dan voordat je tot de aankoop overgaat ook waar je het oude gaat laten..

Punt twee: tijd: Bereken eens wat iets je aan tijd kost en wat het je gaat opleveren (de kosten en de baten vanuit het perspectief van tijdsbeslag). Reken dan ook mee het verplaatsen ten behoeve van schoonmaak, onderhoud, het in- en uitpakken bij een verhuizing enz. Ik wed dat je dit onbewust wel eens meeneemt als je nadenkt over een nieuwe aanschaf, maar de kans is groot dat je dat soort overwegingen (misschien te snel) ter zijde schuift! Doe dit ook eens bij kleding: neem in beschouwing hoeveel lol je ervan hebt als je het draagt ten opzichte van wat het je kost aan strijk- was- en vouwwerk. Zo koop ik dus zelf uit principe nooit iets waaraan ik eerst iets zou moeten verstellen!

Punt drie: de kosten die je gaat maken ná de aanschaf. Op dit financiële plaatje doelt het AD-artikel met name, hoewel daarin de aankoop en alle kosten (voer, huisvesting, dierenarts, speelgoed etc.) van een huisdier wordt afgezet tegen de enkele aankoopsom van een auto. We weten juist bij auto’s natuurlijk allemaal dat je er met de aankoop van een auto niet bent: het gaat vooral om al die maandelijkse lasten van de benzine, verzekering, wegenbelasting, het onderhoud en dan hebben we t niet over de ellende van botsingen, diefstal of vandalisme… Bij campers en boten heb je dan ook nog de stalling waarvoor je vaak zelf geen ruimte hebt waardoor er nog een kostenpost bij komt.

Naast ruimte, tijd en geld kost iets nieuws je vaak ook nog energie:

Koop je juwelen, dan krijg je er zorgen bij.

Koop je een televisie, dan is t-ie mét gebruiksaanwijzing, handig voor het opnieuw instellen van alle kanalen…..

Koop je een lamp, dan moet je m ophangen.

Koop je een boek, dan belandt het vaak tussen alle boeken die je nog wilt lezen (/bestuderen).

Kortom: Alles wat je koopt kost!

home