home

haaruitval door drop en andere eetellende

28 maart 2012

alt tekst

Even iets heel anders dan verzamelzucht van spullen…

Twintig jaar geleden at ik elke dag minstens één sinaasappel per dag, at ik de hele dag kauwgum en poetste ik drie keer per dag heel routinematig mijn tandjes.

Totdat ik een bezoek bracht aan de mondhygiëniste. Zij zei dat het zuur van citrusvruchten mijn tanden aantasten, de kauwgum een slijtageslag teweeg bracht en ze zo kon zien hoe ik poetste want door de volgorde kregen alleen de eerste gepoetste tanden de volle laag van de tandpasta en dat zag ze terug in mijn gebit.

Toen hing ik de routine aan de wilgen en ben ik gaan matigen in sinaasappels en gom.

Nu had ik al máánden (bijna jaren) energietekort, soms sleepless legs ‘s-nachts en enórme haaruitval. Hier kreeg ik stress van, want ik zag mezelf al kaal worden…. Bloedonderzoek wees uit dat ik een te laag ferritinegehalte had (= ijzervoorraad). Ik zal jullie de ziektegeschiedenis besparen (niet leuk) maar de internist kon mij niet helpen, de ijzerpillen van de huisarts waren afschuwelijk, en zo waren er nog meer doodlopende paden…. En na bijna twee jaar bleek de oplossing zo simpel: Vanwege de opnames van #mijnleveninpuin kwam ik erachter dat mijn buitensporige dropconsumptie (harde, zoete muntdrop) de boosdoener is geweest.

Nu eet ik geen drop meer -moeilijk!-, maar er valt geen haar meer (teveel) uit, er breekt er geen een meer af en ik voel geen (over-)belaste beenspieren en andere onverklaarbare moeheid. Mijn buikklachten die ik kon minderen door een kruik op mijn buik waren acht jaar geleden verdwenen als sneeuw voor de zon toen ik geen koffie met melk meer dronk. Een kennis van me kwam er op zn 50e achter dat zijn migraine altijd veroorzaakt is geweest door chocola. Dussss als je ergens fysiek teveel last van heb: ga eens na waar je (te)veel van eet en waar je (te)veel van drinkt… Laat dat eens een tijdje (een maand) en kijk eens wat het doet: Wie weet kosten die multivitaminen je meer dan ze opleveren of krijg jij wel altijd jeuk van tomaten? Probeer en leer dus! Baat het niet dan schaadt het niet! Je kunt zelf meer dan je denkt! Just do it! Succes!!!

home