home

sexcultuur

'yes is yes' maar wel pornosongs

alt tekst

3 oktober 2014

In Californië kunnen ze wetten invoeren en veranderen wat ze willen, mijn stelling is dat als de muziek zo blijft als ie is dat we dan dweilen met de kraan open. Teksten van vrouwen dat ze willen, 'neem me' spreken voor zich. Daarmee doen ze zichzelf voor de commercie in de uitverkoop: sex sells, maar de mannen spannen de kroon. Ik noem alleen twee recente voorbeelden van inderdaad lekkere (swingende) muziek:

'Talk dirty to me' van Jason Derulo
Een waanzinnig nummer in allerlei opzichten. Ik vraag me dan ook geregeld af hoeveel mensen weten wat hij zingt, wat ze meezingen, waarmee ze bewust of onbewust meegaan. Het ergste vind ik dat op het eind een meisje dan 'zegzingt' "What? I don't understand...?" 'Leuk', want Jason bezingt dat het all over the world hetzelfde is en bezingt international oral sex. In het eerste couplet moet ze maar lekker op hem gaan zitten, in het laatste biedt ie zijn penis aan en zo gaat het door. En omdat ze zo'n lekker kont heeft wil zij het ook, of ze het nou begrijpt of niet....

'Bailando' van Enrique Iglesias
Ook dit moedigt aan om mee te zingen en vanwege het dialect-Cubaans van zijn zingmaatje Sean Paul en de snelheid van de song is het lastig te volgen, maar ook hier licht ik graag wat dingen uit. Wat direct opvalt en waar je niemand over hoort is het 'baby girl'. Ben ik nou de enige die daar moeite mee heeft?
Ook Enrique ziet aan haar lijf dat zij hem uitnodigt: "come and take me". "Girl you got nothing to lose" (hoezo niet?) en ook erg als je erover nadenkt is het : I can't wait no more".

Kijk als we dit soort teksten voor gewoon nemen en meeblèren wat doet dat dan? Ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar weet wel dat onbewuste dingen al behoorlijk wat impact kunnen hebben. Laat staan in de herhaling en vaak best bewust.

Ik heb wel eens begrepen dat dit soort nummers in de Verenigde Staten uitgebracht worden in een gekuisde versie maar hier en op You Tube is het 'gewoon' hard core. Misschien iets hier voor de heren (en naar ik bepleit de dames) beleidsmakers om eens naar te kijken? Ik 'was'? altijd voornamelijk liberaal en tolerant en voor eigen verantwoordelijkheid en ik gun iedereen zinderende sex, maar ik geloof dat dit soort verharding, het uitdragen van sex als gewoonte / recht / instante must / logische wegwerpfun, ons, onze samenleving en met name onze kinderen geen goed doet...
Oh ja, en dan heb ik het natuurlijk nog niet eens gehad over de beelden... De impact daarvan laat ik graag aan jouw verbeelding over.

Dan kun je wetgeving invoeren: 'pas als een meisje ja zegt is het ja', maar als de heren menen dat haar lijf al voldoende zegt, dan zijn we volgens mij nog heel ver weg van waar we naar toe zouden moeten (willen).

Namelijk naar respect voor het eigen lichaam en dat van de ander, respect voor sex, voor de vrouw / het meisje, jezelf en elkaar en dat we ernaar streven beschaafd om te gaan met elkaar in plaats van 'pakken wat je pakken kan': primair, onbeheerst en ongeduldig.

home