home

“Ik voel mij als een vis in het water”

Marianne Top, Qui Vive 1 – 2002, interview met Manita Overweg

Manita Overweg

Waarom (Organizing)? In Amerika is het een bekend fenomeen: Professional Organizing. In Nederland is het ordenen van de werkruimte en timemanagement door een professional nog niet ingeburgerd. Manita Overweg is in deze groeiende beroepsgroep gestapt en startte haar bedrijf Utime op. “Voorheen was ik jurist bij een groot bedrijf, maar ik wilde graag direct resultaat van mijn werk zien. Bovendien ben ik altijd geïnteresseerd geweest in zaken als onthaasten en energiemanagement. Daarom ben ik een bedrijf begonnen, waarbij ik mensen help hun zaken zo te organiseren, dat ze meer tijd en rust voor hun eigenlijke werkzaamheden hebben.”

Wat (is Organizing)? “Het is eigenlijk een soort training, waarin ik werknemers de tools aanreik om de werkplek optimaal te organiseren. Dat levert ruimte, overzicht, tijdwinst en efficiency op. Ik kom dan zo’n bedrijf binnen met een bak vol kantoorartikelen, van pennen tot ontnieters en van tijdschriftencassettes tot doorzichtige mapjes. Daarnaast sleep ik een hamer, schroeven en een schroevendraaier mee en theedoeken en schoonmaakdoekjes. Als laden en kasten helemaal leeg zijn, is het natuurlijk wel zo praktisch dat de werknemer die meteen even schoonmaakt. Vervolgens ga ik letterlijk naast of achter de werknemer staan en vragen we ons van elk artikel en elk vel papier af waarom het daar ligt en waar het voor dient. Het werkt eigenlijk heel eenvoudig. Daarin zit juist de kracht. De kunst voor mij is om elke keer op het juiste moment de juiste vragen te stellen. En zo wordt alles gesorteerd en voorzien van labels, zodat de werknemer, maar ook anderen, alles in één oogopslag kunnen terugvinden én opbergen. Natuurlijk wordt ook de werkstijl van de betreffende werknemer meegenomen in de opruimactie. Die is namelijk voor iedereen anders. De één werkt nu eenmaal wat rommeliger dan de ander en als hij zich daar prettig bij voelt, moet je daar rekening mee houden.”

En (nu)? “Ik voel mij als ondernemer als een vis in het water. Je kunt doen wat je zelf wilt. Je moet natuurlijk wel veel verantwoordelijkheid nemen, maar daartegenover staat, dat je ook veel verantwoordelijkheid kúnt en mág nemen. Het opstarten is wel anders gelopen dan ik van tevoren gedacht had, omdat ik vlak na de start van Utime ongepland van mijn derde in verwachting raakte. Daardoor kan ik voor een paar maanden rondom de bevalling geen acquisitie plegen. Bovendien vind ik mijn gezin erg belangrijk, dus ik zal ook veel bezig zijn met het organiseren van de combinatie werk en gezin. Maar ik ben erg blij met mijn eigen bedrijf. Het is fantastisch om te zien hoe opgelucht mensen zijn als hun werkplek opgeruimd en geordend is. En dat terwijl ze van tevoren een beetje vreemd tegen een Professional Organizer aankijken. Ze vinden het vaak moeilijk om geld te betalen voor iets, waarvan ze vinden dat ze het zelf ook wel (zouden moeten) kunnen. Maar dan blijkt dat het toch een stuk scheelt als een professional met kennis en ervaring je bijstaat. Het belangrijkste is dat ze leren hoe het moet en hoe het goed kan worden bijgehouden. Het leuke is, dat ze voor dit laatste vaak mijn hulp voor een tweede keer inroepen.”

door Marianne Top (met een foto op de afbeelding van Ewout Huibers), Qui Vive 1 – 2002, pag 53, met dank aan Miller Media BV, Nijmegen, voor de verleende toestemming voor overname

home