home

3FM: vakantiestress

alt tekst

Klik op deze link voor het audio-fragment: 6 juli 2012 - Vakantiestress 3FM

Met dank aan Robbert-Jan van de Velde, redacteur bij 3FM die me dit bestand stuurde: dit is uitgezonden in het programma van Timur & Ramon op vrijdag 6 juli 2012 van 10 over 7 tot 15 over 7 vroeg in de ochtend.

De vijf tips die ik besprak tref je hieronder aan!

Hoe kunt u dit keer nu eens zonder zorgen en stress op vakantie gaan?

Praktische adviezen voor een relaxte reis:
1. Begin op tijd met nee zeggen. U gaat met vakantie; dat wil niet zeggen dat u zich vooraf uit de naad moet werken. Neem in de weken voor uw vakantie geen nieuwe, grote klussen meer aan als u ze niet op tijd kunt afronden. Dat klinkt eng, maar mensen die nee durven zeggen, winnen uiteindelijk meer respect bij hun collega’s, toont Harvard-onderzoek aan.

2. Doe alsof u eerder weggaat. Ontspannen vóór vertrek vermindert de kans dat u ziek wordt zodra u rust neemt – een treurig bijeffect van stress. Professional organizer Manita Overweg: ‘Doe alsof u twee dagen voor uw laatste werkdag al weg bent, zodat u de laatste dagen hebt voor opruimen en afronden.’ Nog beter: neem die laatste dag echt vrij.

3. Geef uzelf opstarttijd cadeau. Stel op uw computer een out-of¬office-reply in voor de tijd dat u weg bent. Doe uzelf een plezier, en zet de datum waarop u toezegt weer e-mails te beantwoorden pas een dag of twee na uw thuiskomst. Zo kunt u straks net zo ontspannen beginnen als u bent weggegaan.

4. Maak geen nachtwerk van het inpakken. Manita Overweg: ‘Veel vertrekstress gaat over de zorg of alles wel in die koffer zit. Maar “alles bij je hebben” is niet wezenlijk belangrijk.’ Een extra shirtje of een tube tandpasta zijn in ieder stoffig dorpswinkeltje te krijgen. Wél belangrijk: zijn alle paspoorten nog geldig? Hebt u belangrijke medicijnen ingepakt? Zorgt er iemand voor de poes en voor de planten?

5. Laat uw werk écht thuis. Coach Joe Robinson, auteur van Work to Live. The guide to getting a life: ‘Beslis actief wat u wilt thuislaten voordat u inpakt. Dat helpt om in een ontspannen mindset te komen. De mobiele telefoon, laptop, de inlogcode van uw werkmail, prestatiedrang, werkstress, gedachten aan de baas – maak er een unpacking list van, en vergeet ze voor de duur van de vakantie. Die zorgen kunnen heus wel drie weken zonder u.’

home