home

Wabi sabi

Manita Overweg - 31 augustus 2012

alt tekst

“In de Japanse levenskunstfilosofie Wabi sabi viert men de schoonheid van de imperfectie, van het onvolmaakte, van het tijdelijke. Het uitgangspunt van deze ingetogen filosofie is: “Leven betekent dat je veranderingen accepteert want het leven is verandering.”

imperfectie & onvolmaaktheid: het is goed zoals het is

tijdelijk: alles verandert en is eindig

Wabi sabi betekent dan ook zoveel als: meebewegen met wat op je pad komt, in het hier en het nu zijn en de rijkdom zien in eenvoud.

Wat wij vaak gebreken noemen zijn volgens Wabi sabi juist uitnodigingen tot acceptatie: zie de schoonheid van een verweerde spiegel, een barst in een glas, de vlam van een kaars, natuurlijke materialen en voorwerpen die een geschiedenis vertellen. Focus en breng je geest tot rust. Neem de dingen waar zoals ze zijn. Zo heb je minder spanning en stress waardoor je je levensenergie vergroot. Bovendien prikkelt imperfectie je op een andere manier te kijken: Wat is eigenlijk perfectie?”

vrij Uit: happinez: 1e nr 2012 pag 47 -57

“Wat is Wabi?

Wabi staat voor eenvoud, onbevangenheid en rust. Het is een verlangen naar eenzaamheid en naar oprechtheid. Eenzaamheid kun je hier lezen als momenten van bezinning in plaats van dat je altijd vlucht voor jezelf en jouw eigen wensen door je onder de mensen te begeven. Het staat voor een leven waarbij jouw geluk niet afhangt van de hoeveelheid materiёle zaken die je naar je toetrekt. De tip is om alleen datgene naar je toe te trekken wat je daadwerkelijk nodig hebt.

Wat is Sabi?

Sabi is de acceptatie dat niets hetzelfde blijft en dat altijd alles verandert en zijn einde vindt. Nostalgie komt ook erg in de buurt van Sabi. Het gevoel dat je overvalt als je aan je jeugd of een verloren liefde denkt, of aan momenten in je leven waarop je gelukkig was en die nu tot het verleden behoren. Sabi betekent dat je je niet verzet tegen verandering, maar dat als een natuurlijk onderdeel van het leven accepteert.”

Uit: wabi sabi leven in het nu op zijn Japans door life coach Chungmei Cheng van Orchid Of Life en LoveCookie.

home