home

Positief denken

Manita Overweg - 18 november 2012

Don't believe everything you think

Zojuist heb ik op twee blogs van Frank de Moei over positief denken gereageerd: Frank heeft ook een rijk gevulde site en voegt daarmee ook veel toe!

Mijn eerste reactie was wel wat commercieel getint en ik hoop maar dat die wordt toegestaan. Mijn tweede reactie ligt wel ietwat in het verlengde van de eerste: Zo makkelijk is het niet om positief te denken en bij sommige is het hele begrip ‘positief denken’ al een trigger om in de weerstand te schieten. Vandaar mijn iets andere benadering: ik hoop het daarmee makkelijker en voor ons allemaal toegankelijk te maken.

hai Frank,

sterk artikel! Ik heb een artikel/E-boek geschreven ’7 manieren om om te gaan met negatieve gedachten’, omdat je -zeker nu- ziet dat steeds meer mensen steeds meer piekeren en geen notie hebben hoe ze dat kunnen doorbreken of op zijn minst wat kunnen ombuigen. Het advies ‘positief denken’ is makkelijk gezegd maar niet zo makkelijk toe te passen, vandaar dat ik een heel scala aan mogelijkheden op een rijtje heb gezet hoe dat dat werkt. Het blijft een fascinerend en dankbaar werkterrein waar je met tips en trucs jezelf best makkelijk al doende kunt versterken!

hoi Frank,

Ik lees allemaal goede, fijne en leerzame dingen op je site en wil er graag iets aan toevoegen. Er zijn veel veel mensen zoals Annemiek die inderdaad bijna boos worden als je het over positief denken hebt (zoals je zelf ook al schreef in je blog) en ik kan me daar ook wel iets bij voorstellen: sommige mensen worden ook wel geteisterd door het leven. Daarom is het handig om te spreken van ‘ondersteunend denken’ en (jou) ondersteunende gedachten: Daarop focussen is net wat makkelijker omdat het dichter bij jezelf ligt en je dus eerder voelt of anderszins merkt of iets je ondersteunt of niet. Als je ergens echt niet blij van wordt, dan ondersteunt het je niet en het eerste wat je dan kan doen is nagaan of het überhaupt wel klopt wat je denkt ( is het echt waar?, loop je niet op de zaken vooruit? etc). Ook al klopt het wel, dan nog kom je tot de slotsom dat het je niet helpt om boos of bang of wat dan ook te zijn. Vandaar uit kun je verder. Ik hoop dat je mijn bijdrage waardeert en blijf graag je blogs lezen!

home